Info

TIMANTIT

 

Laatuluokitus

Timantin arvo määräytyy sen laadun perusteella. Lähes jokaisen timantin arvo määräytyy neljästä määräytymisperusteesta: Paino (Carat), Väri (Colour), Puhtaus (Clarity) ja Hionta (Cut)

Hiontamuodot

Timantit hiotaan hyvin tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Hiontamuotojen suunnittelussa on pyritty maksimoimaan timantin paras ominaisuus eli loisto. Kehämuodoltaan pyöreä briljanttihionta on yleisin hiontamuoto.

 

KELLOT

Kellon rungon ja rannekkeen materiaali

Teräs: Pitkäikäinen ja erittäin kestävä. Naarmuuntuu hiljalleen käytössä. Kiilloitettu teräspinta voidaan helposti kiillottaa uudellee, jolloin pienet naarmut häviävät.

Titaani: Erittäin kestävä, kevyt ja yleensä allergisoimaton. Sopii hyvin käyttökelloon. Väriltään pinnoittamaton titaani on terästä tummempaa. Naarmuuntuu helpommin kuin teräs, mutta hiusnaarmut sulautuvat hapetuttuaan ympäröivään pintaan erinomaisesti. Tuntuu lämpimämmältä ja vähemmän metalliselta ihoa vasten kuin teräs.

Muovi: Kaikkein kestävin ja pitkäikäisin. Muovikuorisia kelloja on monen laatuisia. Parhaat muovit ovat erittäin käyttökelpoisia kaikissa olosuhteissa ja niitä käytetään erikoiskelloissa. Mutta halvimmat muovit kestävät erittäin huonosti kulutusta, liuottimia, kuumuutta jne. Käytetään paljon mm. urheilukelloissa.

Nahkaranneke: Mukavin ranteessa, mutta lyhytikäisin. Hyvälaatuinen nahka on kestävämpää ja sietää jopa vettä, mutta sekään ei kestä kemikaaleja eikä hikeä.

Tekstiili / keinokuitukangasranneke: Kestävä ja mukava ranteessa.

Kulta: Kulta on metalli, jota käytetään lähes kaikissa arvokelloissa. Kulta on kaunis, pehmeä ja lämmin – vaurautta viestivä arvokas materiaali. Kulta on pehmeytensä ansiosta helposti mukautettava materiaali. Kulta on tiheää, mikä tekee siitä raskasta.

Keraami: Kaunis ja kestävä materiaali. Keraami on on äärimmäisen kova ja käytännössä naarmuuntumaton seos. Äärimmäinen kovuus tekee materiaaleista kuitenkin joustamattomia, mikä voi saada ne helpommin halkeamaan kovasta iskusta.

 

Kellon koneisto

Mekaaniset kellot: Mekaanisia kelloja löytyy kahta erilaista. Nuppivetoinen eli vedettävä kello jossa jousi viritetään täyteen kiertämällä nuppia. Automaatti jossa virittyminen tapahtuu liike-energian kautta. Mekaanisten kellojen käyntivara on n. 48 tuntia täydestä varauksesta. Nämä kellot ovat ekologisin vaihtoehto, sillä niissä ei ole elektroniikkaa. Parhaimmat kellot ovat niitä suunnittelevien kelloseppien taidonnäytteitä.

Kvartsikellot: Näitä akulla tai paristolla toimivia kelloja on viisarinäyttöisiä, anadigejä, sekä digitaalisia. Paristokäyttöiset kellot ovat kaikista tarkimpia ajan näyttäjiä. Pariston vaihtoväli on 1-3 vuotta. Akkuun virtaa varaavia kelloja on kahdenlaisia: Liike-energiaa hyödyntäviä ja valoenergiaa hyödyntäviä.

Kellon lasi

Safiirilasi: Kallein, ylivertainen kestävyydeltään. Safiirilasi naarmuuntuu teoriassa vain timantilla.

 

Mineraalilasi: Yleisin. Naarmuja tulee käytön myötä, mutta ei kovin helposti. Kovan iskun seurauksena rikkoontuu helposti.

Akryylilasi: Edullisin. Naarmuuntuu helposti mutta ei rikkoonnu pehmeytensä ansiosta niin helposti kuin mineraalilasi.

 

Vesitiiviys

Kellot jaetaan vesitiiviyden mukaan seuraavasti:

Ei vesisuojattu: Kello tulee suojata myös roiskevedeltä, se ei saa kastua.

30 M / WR: Roiskevesitiivis. Kello on suojattu roiskevedeltä, ei saa upottaa veteen, eikä käyttää uidessa.

50 M / 5 ATM: Rajoitetusti vesitiivis: Kelloa voidaan käyttää kosteissa olosuhteissa. Ei suositella käytettäväksi uidessa.

100 M / 10 ATM: vesitiivis: soveltuu pintauintikäyttöön ja snorkkelisukellukseen, ei laitesukellukseen.

200 M / 20 ATM: erikoisvesitiivis: soveltuu laitesukellukseen. Kelloa ei tule kuitenkaan käyttää syvyyksissä, joissa käytetään seoskaasuja kuten heliumia.

300 M / 30 ATM: erikoisvesitiivis: soveltuu syväsukellukseen ja ammattimaiseen sukelluskäyttöön.

Lisätoiminnot ja ominaisuudet

Kalenteri näyttää päivämäärän.

Kronografit ovat kelloja, joissa on ajanottomahdollisuus. Kellotaulussa on yleensä omat osoittimet ja erilliset pienet taulut sekunneille, minuuteille ja tunneille. Ajanottoa ohjataan kuoreen lisätyillä erillisillä painimilla. Ana-digillä tarkoitetaan kelloa, jossa on analoginen viisarinäyttö, sekä diginäyttö.

GMT: Kahden aikavyöhykkeen näyttäminen samanaikaisesti kelloruudulla. Kellon kehään eli bezeliin on merkattu 24 tuntia. Kellotaululla on yksi erillinen tuntiviisari joka voidaan asettaa kulkemaan kehän tuntien mukaisesti aikaa.

Copyright Oulun Koru 2024